Γέροντα Τρύφωνα του Βάσον

    Θα ήταν πολύ βοηθητικό για τον ιερέα ή τον επίσκοπο σου να κατανοήσεις τα εξής:

     Οι ιερείς στις ενορίες αισθάνονται πιέσεις που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο λειτούργημά, ωστόσο όμως, ο ανθρωπότυπος που έλκεται από την ιεροσύνη συνήθως είναι πρόθυμος να σηκώσει αυτό το φορτίο, χάριν των άλλων. Οι απαιτήσεις που έχουμε από ιερείς και επισκόπους είναι πολύ περισσότερος από το ανθρωπίνως δυνατό. Το ποίμνιο τούς θέλει υπεράνθρωπους και αν δεν είναι, τους επικρίνει.

     Με το πέρασμα των χρόνων, έχω ακούσει αμέτρητες ιστορίες από ενοριακούς ιερείς που αναγκάστηκαν την τελευταία στιγμή να ματαιώσουν τις διακοπές τους, επειδή ο αιφνίδιος θάνατος ενός ενορίτη απαιτούσε να ακυρωθούν αεροπορικά εισιτήρια ή οδικά ταξίδια και η οικογένεια να στερηθεί τον τόσο αναγκαίο χρόνο των διακοπών. Ένας ιερέας μού διηγήθηκε με πόση λαχτάρα περίμενε ο γιός του να πάνε για κατασκήνωση και έκλαιγε πικρά όταν ο πατέρας του του είπε ότι δεν θα τα κατάφερναν· μία σπουδαία οικογένεια στην ενορία απαιτούσε να τελέσει αυτος την κηδεία και απέρριπτε τον άλλο ιερέα που προθυμοποιήθηκε να τον αντικαταστήσει.

     Είναι αμέτρητοι οι ιερείς που δεν τρώνε με την οικογένειά τους, γιατί την ώρα εκείνη έχουν να τελέσουν γάμους, πρέπει να επισκεφθούν ασθενείς στα νοσοκομεία, έχουν ενοριακές υποχρεώσεις, κηδείες και άλλα, που δεν τους επιτρέπουν να περάσουν το βράδυ με τα παιδιά τους. Οι ενορίτες θέλουν τον ιερέα τους διαθέσιμο κάθε στιγμή που τον χρειάζονται, ανεξαρτήτως ώρας, ημέρας ή αναγκών της οικογένειάς του.

     Μου έλεγε κάποτε ένας ιερέας ότι έπρεπε να βαπτίσει το παιδί μιας οικογένειας που σπανίως πήγαινε στην εκκλησία. Μετά το τέλος τού μυστηρίου όλοι έφυγαν βιαστικά και τον άφησαν να πρέπει να μαζέψει τα νερά που χύθηκαν, ενώ αυτοί έτρεξαν στο εστιατόριο για τη δεξίωση. Αυτό ήταν το «ευχαριστώ» για τη διακονία του. Δεν τον κάλεσαν στη δεξίωση, και, παρότι είπε ότι δεν θα είχε τον χρόνο να πάει, η πρόσκληση είχε γι’ αυτόν σημασία.

     Τα παιδιά τού ιερέα έχουν κι αυτά ανάγκη να βλέπουν τον πατέρα τους. Ο ιερέας όμως έχει καθήκοντα εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Οι ιερατικές οικογένειες αναγκάζονται συχνά να ματαιώνουν κοινές εξόδους, οικογενειακές εκδηλώσεις και άλλα, λόγω των αναγκών της ενορίας. Και όμως, οι ιερείς έχουν τόσο έντονη την επιθυμία να διακονήσουν, ώστε δεν λένε ποτέ όχι.

     Η οικογένεια τού ιερέα υποφέρει και από την λεπτολόγο παρατηρητικότητα των ενοριτών, που απαιτούν τα παιδιά και οι πρεσβυτέρα του να αγγίζουν την τελειότητα. Είναι περίεργο, άραγε, που τα παιδιά αυτά δεν θα αποφάσιζαν εύκολα να ακολουθήσουν την ιερωσύνη; Και, σας παρακαλώ θερμά, ό,τι κι αν κάνετε, τουλάχιστον μην επικρίνετε τον ιερέα της ενορίας σας μπροστά στην οικογένειά του!

     Μοιράζομαι τις σκέψεις αυτές μαζί σας, αγαπητοί αναγνώστες, διότι οι περισσότεροι από σας δεν μπορείτε ούτε να διανοηθείτε πόσο δύσκολο είναι το έργο του ιερέα, πόσα πολλά του ζητούνται. Οι περισσότεροι αγαπάτε τους ιερείς σας αλλά δεν γνωρίζετε ότι οι δικές τους ανάγκες σπάνια καλύπτονται. Θυμάμαι έναν ιερέα στο Ντιτρόιτ που ζούσε σε ένα μετριότατο σπίτι, ενώ όλοι οι ενορίτες του είχαν ωραίες κατοικίες. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τον άγαμο (στην περίπτωση αυτή) ιερέα τους, ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του.

     Θυμάμαι τη θλιβερή ιστορία ενός ιερέα στον οποίο έκαναν οριακή αύξηση μισθού[1], με αποτέλεσμα να μη δικαιούται κουπόνια τροφίμων, επειδή αυτό δεν τιμούσε την ενορία. Έτσι ο ιερέας και η οικογένειά του κατέληξαν ακόμη πιο φτωχοί.

     Σας παρακαλώ να αγαπάτε και να τιμάτε τους ιερείς και τους επισκόπους σας, ακριβώς όπως σας αγαπούν κι αυτοί. Δείξτε ότι τους νοιάζεστε, πείτε τους ότι σας άρεσε η ομιλία τους, προσκαλέστε τους μαζί με την οικογένειά τους στο σπίτι σας.

     Θυμηθείτε ότι πρέπει κι αυτός να έχει ελεύθερο χρόνο, να κάνει διακοπές με την οικογένειά του. Πείτε του να κλείσει το κινητό του τηλέφωνο τις λίγες ώρες των διακοπών και μη χτυπάτε για ασήμαντο λόγο την πόρτα του. Κάθε τέτοιο χτύπημα εκτροχιάζει πολλές φορές τη ζωή ολόκληρης της οικογένειάς του.

     Τα  λέω όλα αυτά, επειδή γνωρίζω ότι ο ιερέας σας δεν θα τα πει ποτέ. Σας αγαπά και αγαπά τον Χριστό, τον οποίο διακονεί. Δώστε του λίγη άνεση και θα τον δείτε να βαφτίζει και τα δισέγγονά σας. Μην περιμένετε να είναι τέλειος, προσεύχεστε γι’ αυτόν, τιμήστε τον και αγαπήστε τον και μην τον κρίνετε.

[1] Στις ΗΠΑ ο ιερέας πληρώνεται από τους ενορίτες (Σ.τ.Ε)

Από το βιβλίο ΜΙΚΡΑ ΕΩΘΙΝΑ, έκδοση Εν πλω

 

Subscribe to Email