Για πολλούς ανθρώπους, τα τελευταία χρόνια της ζωής τους τα περνούν σε ένα ίδρυμα, με τις καθημερινές τους επιλογές και δραστηριότητες να καθορίζονται από το τι δεν μπορούν πλέον να κάνουν. Αλλά στην Ολλανδία, σε όσους εμφανίζουν άνοια προσφέρεται μια διαφορετική πορεία προς τα εμπρός: ουσιαστική, ικανοποιητική εργασία σε αγροκτήματα, όπου μπορούν να παραμείνουν ενεργοί, συνεχίζοντας να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

Τα αγροκτήματα φροντίδας χρησιμοποιούνται ευρέως στις Κάτω Χώρες ως εναλλακτική λύση στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας για άτομα που χρειάζονται φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με άνοια. Στόχος τους είναι να προσφέρουν νέα αντίληψη φροντίδας που κατευθύνεται προς μικρής κλίμακας και οικείο περιβάλλον.

Το Boerderij Op Aarde είναι ένα από τα εκατοντάδες ολλανδικά «αγροκτήματα φροντίδας» που λειτουργούν από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες ή προκλήσεις, είτε σωματικές είτε ψυχικές. Παρέχουν ουσιαστική εργασία σε γεωργικά περιβάλλοντα με μια απλή φιλοσοφία: αντί να σχεδιάζουν τη φροντίδα γύρω από το τι δεν μπορούν πλέον να κάνουν οι άνθρωποι, σχεδιάζουν τη φροντίδα για να αξιοποιήσουν και να τονίσουν αυτό που μπορούν να επιτύχουν.

Είναι μια προσέγγιση που η έρευνα έχει δείξει ότι έχει πολλά οφέλη. Για τα άτομα με άνοια, τα οποία συχνά είναι λιγότερο σωματικά δραστήρια και πιο απομονωμένα, οι αγροτικές εγκαταστάσεις προωθούν την κίνηση και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Και τα αγροκτήματα φροντίδας μπορούν να έχουν και συναισθηματικά οφέλη, δίνοντας στους συμμετέχοντες την αίσθηση του σκοπού και της ουσιαστικής συνεισφοράς. «Δεν εστιάζουμε σε αυτό που λείπει, αλλά σε αυτό που έχει μείνει», λέει ο Arjan Monteny, συνιδρυτής της Boerderij Op Aarde, «αυτό που είναι ακόμα δυνατό να αναπτυχθεί σε όλους».

Πηγή: brightvibes.com/2620/en/in-the-netherlands-people-with-dementia-can-work-on-care-farms

 

Subscribe to Email