Αθανασίου Γκάτζιου

Ο τύπος των παιχνιδιών για μωρά και η χρήση τους επηρεάζουν τη γλωσσική τους ανάπτυξη.

Η ώρα του παιχνιδιού ενός παιδιού στο σπίτι δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να παίξουν μαζί του με τρόπους που συμβάλλουν και καλλιεργούν την ευτυχία, την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή του.

Ωστόσο, η πραγματικότητα για πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά είναι ότι οι ευκαιρίες αυτές για άμεση σχέση γονέα-παιδιού στην ώρα του παιχνιδιού - η οποία μπορεί επίσης να προωθήσει τη γλωσσική ανάπτυξη - μπορεί να είναι βραχύβια. Αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς και τα παιδιά να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο το χρόνο της ψυχαγωγίας τους. Ακόμη και αν αυτό συμβεί, το όφελος εξαρτάται κυρίως από το είδος των παιχνιδιών που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να παίξουν, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης JAMA Pediatrics .

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Anna Sosa του πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παράγουν φώτα, λόγια και τραγούδια σχετίζονται με τη μείωση του λεξιλογίου και την έκπτωση της ποιότητάς του στα βρέφη σε σύγκριση με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν όταν παίζουν με βιβλία με χοντρά φύλλα (από χαρτόνι) ή με τα παραδοσιακά παιχνίδια, όπως ένα ξύλινο παζλ και διάφορα παιχνίδια με τουβλάκια από καουτσούκ που επάνω τους έχουν εικόνες.

Η Dr. AnnaSasa και οι συνεργάτες της στη μελέτη τους αναφέρουν:

" Οι γονείς ενθαρρύνονται να διαβάζουν στα μικρά παιδιά τους και να συμμετέχουν άμεσα στο παιχνίδι με το βρέφος. Δυστυχώς, όμως βομβαρδίζονται με διαφημίσεις για «εκπαιδευτικά» παιχνίδια τα οποία ισχυρίζονται ότι προωθούν τη γλωσσική ανάπτυξη σε πολύ μικρά παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών."

Σε αντίθεση με αυτά που διαφημίζουν οι κατασκευαστές αυτών των παιχνιδιών, σύμφωνα με την έρευνα, τα νεοσύστατα κατασκευάσματά τους μάλλον βλάπτουν τη γλωσσική ανάπτυξη.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από ζεύγη που τα αποτελούσαν γονιός–παιδί∙ τα παιδιά ήταν ηλικίας 10 έως 16 μηνών. Για το παίξιμο, δόθηκαν στους συμμετέχοντες τρεις σειρές παιχνιδιών: ηλεκτρονικά παιχνίδια, παραδοσιακά παιχνίδια και πέντε βιβλία με σκληρά φύλλα με τρία θέματα: ζώα φάρμας, σχήματα και χρώματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρξε ελάττωση στο λεξιλόγιο και έκπτωση στην ποιότητα του, όταν τα παιδιά έπαιζαν με ηλεκτρονικά παιχνίδια - ένα φορητό υπολογιστή για μωρό, μία φάρμα ζώων με ήχους και λέξεις∙ πατώντας κάποιο κουμπί ακούγεται η ονομασία του ζώου και στη συνέχεια η φωνή του, και ένα κινητό τηλέφωνο για μωρά. Ακόμη παρατήρησαν λιγότερες λέξεις του ενήλικα, λιγότερους διαλόγους, λιγότερες απαντήσεις από τους γονείς και μικρότερη παραγωγή λέξεων συγκεκριμένου περιεχομένου σε σχέση με το παιχνίδι με παραδοσιακά παιχνίδια ή βιβλία. Παρά το γεγονός ότι τα παραδοσιακά παιχνίδια ήταν πιο παραγωγικά από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, εν τούτοις, όταν χρησιμοποιήθηκαν, παράχθηκαν λιγότερες λέξεις στη διάρκεια του παιχνιδιού σε σχέση με τα βιβλία.

" Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν μια βάση για την αποθάρρυνση της αγοράς των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που προωθούνται ως εκπαιδευτικά και συχνά είναι αρκετά ακριβά." λένε οι συγγραφείς της έρευνας και καταλήγουν στο συμπέρασμα: "Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτονται στο μεγάλο σώμα των αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων σε πολύ μικρά παιδιά."

Σύμφωνα με τα προηγούμενα ευρήματα, που συσχετίζουν τα βιβλία με τη βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας και με μια ποικιλία διαφορετικών δραστηριοτήτων παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένων του πρώιμου συμβολικού παιχνιδιού και του παιχνιδιού με τουβλάκια για την ανάπτυξη καλύτερης γλωσσικής ικανότητας σε νήπια, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποτρέπει τη χρήση ψηφιακών μέσων παιχνιδιού από παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ανάγνωσης βιβλίων και άλλων τύπων παιχνιδιού όταν ο γονιός παίζει μαζί με το παιδί του.

Subscribe to Email