π. Παναγιώτη Παπαγεωργίου

      Πολλές φορές η αλλαγή φαίνεται σαν κάτι καλό. Αλλάζουμε αυτοκίνητα, αλλάζουμε γιατρούς, αλλάζουμε πολιτικά κόμματα, αλλάζουμε σχολεία, αλλάζουμε γειτονιές, αλλάζουμε πόλεις, αλλάζουμε ακόμα και πατρίδες. Η αλλαγή μπορεί κάποτε να φέρνει ανανέωση σε διάφορα επίπεδα της ζωής μας και γίνεται ευπρόσδεκτη.

      Όμως, στο θέμα της Πίστης, των ηθικών, κοινωνικών και οικογενειακών αξιών, και των βασικών τοποθετήσεων της ζωής που μας παραδόθηκαν μέσα από τους αιώνες, η αλλαγή δεν μου φαίνεται να είναι πάντοτε η καλύτερη εκλογή για εμάς.

       Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μίαν εικόνα από τη ζωή μας: Η ανακαίνιση του σπιτιού μας, το βάψιμο του με καινούργιο χρώμα, η μετακίνηση των επίπλων σε καινούργιες θέσεις, μία νέα πολυθρόνα, το φτιάξιμο του κήπου, όλες αυτές είναι ευπρόσδεκτες αλλαγές που ανανεώνουν και ανακαινίζουν τον χώρο μας και μπορεί να ενδυναμώσουν και βελτιώσουν τη ζωή μας με ποικίλους τρόπους. Κανένας όμως υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος δεν θα σκάψει τα θεμέλια του σπιτιού του ή θα πειράξει τις κολώνες που στηρίζουν το οικοδόμημα απλά και μόνο για χάρη της αλλαγής. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία απλά δεν τα αγγίζεις, διαφορετικά όλο το οικοδόμημα θα κινδυνεύσει να πέσει επάνω στο κεφάλι σου.

        H Πίστη, και οι πνευματικές και η ηθικές πτυχές της ζωής μας είναι το θεμέλιο και η οικοδομική υποστήριξη της ανθρωπότητας. Κατέβηκε ο ίδιος ο Θεός στο πρόσωπο του Χριστού και ταπεινώθηκε με την παρουσία Του στην γη για να μάς αποκαλύψει αυτές τις αλήθειες στην ολότητα τους. Ακόμα περισσότερο, δύο χιλιάδες χρόνια εφαρμογής και δοκιμής αυτών των αξιών στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών έχουν να επιδείξουν την μεγάλη τους αξία σε εμάς, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

        Δυστυχώς, όμως, στην εποχή μας, κάποιοι άνθρωποι απομακρυσμένοι από τον Θεό, βουτηγμένοι στα πάθη τους και μπερδεμένοι στο θέμα του τι είναι η ουσία της ζωής, παρεμβαίνουν σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία εμείς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, τα έχουμε κρατήσει ως κόρην οφθαλμού δια μέσω των αιώνων. Αυτά, που είναι τα δόγματα της Πίστης μας (η Θεότητα του Χριστού και η Ανάστασή Του) δέχονται αλλεπάλληλη κριτική και αδιαμφισβήτητη κοροϊδία για πολλές δεκαετίες από τους επικαλούμενους «διανοούμενους» της εποχής μας. Ο γάμος δέχεται επίθεση ως θεσμός και αρχή, οδηγώντας σε τεράστια αύξηση των διαζευγμένων οικογενειών, με τεράστιες πνευματικές, ηθικές και ψυχολογικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους (συζύγους και παιδιά). Η χωρίς όρια σεξουαλικότητα και η ειδωλολατρία της σάρκας παρελαύνουν ακόμα και στα δικά μας σαλόνια με την πρόφαση της διασκέδασης και της κανονικότητας στην ζωή, σε αντίθεση με την παρθενία και την αγνότητα του σώματος και της ψυχής, τα οποία χλευάζονται και γελοιοποιούνται ως οπισθοδρομικά και όχι κανονικά. Η οικογένεια, ως βασική αρχή της κοινωνίας μας, οδηγείται στο χείλος της καταστροφής από τα νέα δεδομένα, τις σχέσεις και τις ιδεολογίες, που προσφέρουν ένα ψεύτικο αίσθημα προσωπικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας.

     Το μεγάλο ερώτημα εγείρεται: Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί; Η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να αντισταθούμε στους ανέμους της αλλαγής που σίγουρα μας οδηγούν στην καταστροφή!

      Η Ορθόδοξη Εκκλησία όχι μόνο επιβίωσε, αλλά και εθριάμβευσε μέσα στην παρακμή της ειδωλολατρικής Ρωμαϊκής κοινωνίας, την οποία όχι μόνο κατάκτησε αλλά και μεταμόρφωσε, δημιουργώντας μία νέα Χριστιανική Αυτοκρατορία και μία Ορθόδοξη Χριστιανική κοινωνία, η οποία διήρκησε για πάνω από χίλια χρόνια, και η οποία συνεχίζει να διαμορφώνει τις ζωές μας μέχρι σήμερα, επειδή απλώς αρνήθηκε να υποταγεί στους ανέμους των καιρών και να ακολουθήσει τα δεδομένα και τους κανόνες των διάφορων εποχών. Η Χριστιανική αυτή κοινωνία επιβίωσε πολλούς αιώνες υποδούλωσης στους μουσουλμάνους και δεκαετίες κακομεταχείρισης από τους κομμουνιστές επειδή οι άνθρωποι στηρίχθηκαν στην Θεϊκή δύναμη του Χριστού, και την ελπίδα της Ανάστασης μέσω Αυτού.

        Αυτή είναι και η σημερινή μας κλίση ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί: Πρέπει να στηριχθούμε γερά πάνω στα θεμέλια της Πίστης και της Ορθόδοξης ζωής, όπως μας παραδόθηκαν μέσα από τους αιώνες, και να αντισταθούμε στους ανέμους της αλλαγής!

         Η Ορθοδοξία είναι τρόπος ζωής, η οποία υπερβαίνει ιδεολογίες, θρησκείες, κοινωνίες, παραδόσεις και πολιτικά συστήματα. Έχει τα δικά της ιδανικά και τις δικές της μεθόδους. Έχει μια θεΐα αντίληψη για τον κόσμο, η οποία στόχο έχει να μας ανυψώσει πέραν από την σαρκική, εκκοσμικευμένη, και πεπτωκυία ύπαρξη μας στο κατ’ εικόναν και στην τελειότητα που μας προσφέρει ο Θεός.

         Θα ήταν παντελώς ωφέλιμο για εμάς να μελετήσουμε και να ψάξουμε καλύτερα τον τρόπο αυτό της ζωής, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσουμε την σοφία που μας αποκάλυψε ο Θεός και να μην γίνουμε θύματα των παροδικών ιδεολογικών κινημάτων, τα οποία έρχονται και παρέρχονται όπως ο άνεμος, καταστρέφοντας τις ζωές των θυμάτων τους και εμποδίζοντας την πρόσβαση τους στην Βασιλεία του Θεού.

         Είθε η Σοφία του Θεού και η καθοδήγησή του να είναι μεθ’ ημών.

Subscribe to Email