π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Παρόλο ότι έχουν λεχθεί από «εκκλησιαστικούς κύκλους» αρκετά για τον κορωνοϊό, απόψεις αντικρουόμενες, και παρόλο ότι έχω γράψει κάποια σχετικά κείμενα, θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να καταθέσω μια εμπειρία που είχα, επισκεπτόμενος ένα φίλο μου που νόσησε με κορωνοϊό. Πρώτη φορά συναντούσα τέτοιον ασθενή «στο κρεβάτι του πόνου». Βέβαια, είχε συνέλθει από το σοκ της ασθένειας και είχε ανέβει από την «εις Άδου κάθοδόν» του.

Ήταν ένας από τους ανεμβολίαστους, όχι φανατικά αντίθετος με τον εμβολιασμό αλλά προβληματισμένος για όσα αρνητικά σχόλια προέρχονται από ιατρικούς και θρησκευτικούς κύκλους.

Ως φίλος καρδιακός «άνοιξε την καρδιά του» και μου εξέφρασε, κυρίως, τον ψυχικό πόνο που βίωσε στην εντατική με το να έλθει αντιμέτωπος με το θάνατο. Αρκετές φορές διέκοπτε την αναφορά με συγκίνηση για τη βοήθεια του Θεού που αισθάνθηκε μέσω των αγίων Του και πιο πολύ της Κυρίας Θεοτόκου.

Γνωρίζοντας τη θέση του για τον εμβολιασμό, αν και αδιάκριτα, τόλμησα και ρώτησα:

-Μετά από τα όσα πέρασες, που κατέβηκες στον Άδη, και γνωρίζοντας εμπειρικά πλέον γι’ αυτή την ασθένεια, ποια γνώμη έχεις για το εμβόλιο;

- Πάτερ μου, είναι ανοησίες τα όσα λέγονται εναντίον του εμβολίου. Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση στον κόσμο που φέρνει σύγχυση. Αν έβαζα το εμβόλιο δεν θα έφτανα σ ’αυτό το σημείο, ακόμα κι αν ασθενούσα. Σε μεγάλη ηλικία, τουλάχιστον, πρέπει να το βάζουν. Έχουν μεγάλη ευθύνη όσοι καθοδηγούν το λαό. Χρειάζεται να έχουν σύνεση και φώτιση.

Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω το όνομά του. Τα όσα καταθέτω είναι αληθινά, χωρίς υπερβολή αλλά και χωρίς να θέλω να κατευθύνω. Απλά, ως κληρικός, για προβληματισμό πιο πολύ παρά για κριτική, απευθύνομαι σε κληρικούς που καλούν τους ανθρώπους τους να εναντιωθούν στα μέτρα προφύλαξης που η πολιτεία, με την καθοδήγηση της επιστήμης, αποφασίζει να επιβάλει:

  • Με ποια θεολογική βάση καλείτε τον κόσμο να μην υπακούσει, όταν το θέμα δεν είναι πνευματικό κι ούτε μας καλούν να αρνηθούμε την πίστη μας;
  • Πώς ζητάτε να σας υπακούουν οι πιστοί σας, όταν εσείς κάνετε ανυπακοή στη σύνοδο;
  • Με ποια συνείδηση λειτουργείτε, όταν εξ αιτίας της καθοδήγησής σας πεθαίνουν άνθρωποι, που, κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, αυτό σημαίνει ένοχος φόνου κι άρα κώλυμα ιερωσύνης;

Φαίνεται ότι ο κορωνοϊός ανέδειξε την αδυναμία τής κατήχησής μας, ώστε οι χριστιανοί να μην μπορούν να αισθανθούν μέλη της Εκκλησίας σε συνοχή με τους επισκόπους. Γι’ αυτό παρατηρείται σύγχυση, ασυνεννοησία, φανατισμός, φοβίες, αντιπαλότητες άστοχες. Κι από την άλλη, σοβαρό ποιμαντικό πρόβλημα με την παρουσία κληρικών χωρίς διάκριση και σύνεση, ώστε να «ορθοτομούν το λόγο της αληθείας».

Δεν έχω κάτι να προτείνω. Μόνο να πω «Κύριε Ελέησον!».

Subscribe to Email