ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ

Ηγουμένης Θεοδώρας Χαμπάκη 

Σε εποχή πολλής θεωρίας και πληθωρισμού λόγων, πνευματικού – θεολογικού, όλοι μας θέλουμε να δούμε έργα, ζωή. Τότε, βεβαιωνόμαστε πως το Ευαγγέλιο «δεν είναι λόγια».

Το Γεροντικό, με γεγονότα και γνωμικά από τη μοναχική πολιτεία, παρμένα από τη ζωή, με τρόπο απλό και περιεκτικό, διαβάζεται πολύ εύκολα. Αγαπήθηκε και διαβάστηκε όσο λίγα βιβλία.

Βέβαια, Γεροντικά υπάρχουν πολλά, παλαιότερα και σύγχρονα, από διάφορους τόπους. Το «Γεροντικό της Χαμπάκη», όπως ονομάστηκε ένεκα της συγγραφέας που συνέλεξε υλικό από διάφορα Γεροντικά, γνώρισε πάνω από 20 εκδόσεις. Είναι χωρισμένο σε 53 θεματικά κεφάλαια, το καθένα από τα οποία αναφέρεται σε μία αρετή ή ένα πάθος, πράγμα που το κάνει ευκολοδιάβαστο, αφού ο αναγνώστης δε χρειάζεται κατ’ ανάγκη να ακολουθεί κατά σειράν τα κεφάλαια.

Μπορούμε να πούμε πως σε λίγο χρόνο, σ’ όποια κατάσταση και αν είμαστε, το Γεροντικό μάς προσφέρει, διαβάζοντάς το, πολλά ουσιαστικά για μας που ζούμε στον κόσμο. Γιατί τα λόγια μπορούμε να τ’αμφισβητήσουμε, τη ζωή όμως ποτέ.

 

 

Subscribe to Email