Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λήδρας

και Ηγουμένου Ιεράς Μονής Μαχαιρά κ. Επιφανίου

 Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ο Διογένης. Μία μέρα ο Διογένης βγήκε μέρα μεσημέρι από το πιθάρι πού βρισκόταν κρατώντας ένα λυχνάρι. Εκείνοι που τον είδαν άρχισαν να τον ρωτούν για ποιόν λόγο το κάνει αυτό κι εκείνος τους απάντησε: "γυρεύω άνθρωπο", "ψάχνω να βρω άνθρωπο". Εκείνοι του ανταπάντησαν: "μα έχει πολλούς μπροστά σου", αλλά εκείνος συνέχισε να περπατεί και να επαναλαμβάνει: "γυρεύω άνθρωπο".

Το βαθύτερο νόημα της πράξης του που το εξήγησε μετά, είναι ότι έψαχνε να βρει έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να αναπαυθεί κοντά του, να του πει τον πόνο του, να ζητήσει τη συμπαράστασή του, να τον ακούσει, να του πει έναν παρηγορητικό λόγο, να χύσει ένα δάκρυ συμπαθείας, να χαρεί με τη χαρά του, να του προσφέρει στην ανάγκη του, να συγκακοπαθήσει μαζί του, να λάβει την αγάπη του και να ανταποδώσει με τη δική του, να τον καταλάβει και να τον διδάξει, να τον παρατηρήσει με τρυφερότητα και να τον διδάξει με υπομονή, στον πειρασμό να είναι δίπλα του βοηθός του και στην επιτυχία του να τον καμαρώσει, να του προσφέρει την εμπειρία του και να τον καθοδηγήσει στα έργα του, να τον οδηγήσει στην οδό της μακαριότητας και να τον αποτρέψει από τις τρίβους που οδηγούν στην απώλεια και στην καταισχύνη· τέλος πάντων, να είναι γι' αυτόν τα πάντα όσα θα είχε ανάγκη.

Τέτοιος σπουδαίος άνθρωπος που ψάχνει ο καθείς, είναι ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Τον ψάχνει ο μεγάλος, τον ψάχνει και ο μικρός· τον ψάχνει ο οικογενειάρχης να τον συμβουλευτεί πώς να χειρίζεται την συζυγία και τα παιδιά του, τον ψάχνει και το παιδί να τον συμβουλευτεί πώς να ζει μαζί με τους γονείς του και ποιά επιλογή να έχει για τις σπουδές του· τον ψάχνει ο καθηγητής και ο δάσκαλος να τον συμβουλευτεί πώς να χειρίζεται τους μαθητές μέσα στην τάξη και πώς να τους διδάξει το μάθημα, τον ψάχνει και ο φοιτητής και ο μαθητής να τον συμβουλευτεί για το μέλλον του· τον ψάχνει ο πλούσιος και ο επιχειρηματίας να λάβει την νουθεσία του πώς να κερδίσει τον παράδεισο, τον ψάχνει και ο πτωχός και ο αναγκεμένος για να λάβει χρήματα να καλύψει τις ανάγκες του· τον ψάχνει ο πεινασμένος για να λάβει ένα πιάτο φαγητό και ένα σάντουιτς, τον ψάχνει και ο αγράμματος διότι γνωρίζει ότι δεν θα αποπεμφθεί· τον ψάχνει ο σοφός για να πλουτίσει με τη σοφία του, ο δίκαιος για να επιβεβαιώσει την δικαιοσύνη του, τον ψάχνει και ο αμαρτωλός για να εναποθέσει στο πετραχήλι του τις αμαρτίες του· τον ψάχνει ο κληρικός για να πλουτίσει ιδέες στο ποιμαντικό του έργο, τον ψάχνει και ο λαϊκός για να πλουτίσει ιδέες στην διαχείριση της ζωής· τον ψάχνει ο άνθρωπος της μέρας για να επιτελέσει τα έργα του φωτός, τον ψάχνει και ο άνθρωπος της νύχτας για να απαλλαγεί από τα έργα του σκότους· τον ψάχνει ο πολιτικός διότι επιδιώκει την στήριξή του, τον ψάχνει και ο ψηφοφόρος διότι επιδιώκει την κατεύθυνσή του· τον ψάχνει ο υπάλληλος για να βρει σύμμαχο προς τον εργοδότη, τον ψάχνει και ο εργοδότης για να βρει υποστήριξη στις οικονομικές του δραστηριότητες... όλοι τον ψάχνουν, και οι εγγύς και οι μακράν. Ο λόγος του, "άλατι ηρτημένος", αναπαύει την κάθε μία ψυχή.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος είναι ο άνθρωπος για τον κάθε ένα άνθρωπο.

 

Subscribe to Email