Καθώς αρχίζει από την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου το Τριώδιο, αρχίζει συγχρόνως και η σταδιακή πορεία μας προς την "εορτή των εορτών", το Πάσχα του Κυρίου. Μία πορεία δύσκολη, όμορφη, κοπιαστική, απολαυστική.

Η λύπη συμπορεύεται με τη χαρά, ο κόπος της νηστείας με την εσωτερική ειρήνη, οι μακρές και πολλές ακολουθίες με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. 

Όσοι θέλησαn να πορευτούν, καθώς και η Εκκλησία μας καθοδηγεί, κατανοούν τα πιο πάνω, γι’ αυτό και τολμούν. Όσοι για πρώτη φορά αποφασίσουν, να ξέρουν ότι δεν θα είναι η πρώτη και η τελευταία.

 Όμως, και οι μεν και οι δε, χρειαζόμαστε όλοι βοήθεια, συμπαράσταση, ώστε συνειδητά και ουσιαστικά να είναι η Μεγάλη Σαρακοστή πορεία προς το Πάσχα.

Ένα τέτοιο σημαντικό βοήθημα είναι και το πιο πάνω βιβλίο του πατρός Αλέξανδρου Σμέμαν, μεγάλου Ρώσσου θεολόγου της διασποράς που έζησε τον 20ο αιώνα στην Αμερική.

Η σπουδαιότητα του βιβλίου για την περίοδο αυτή και όχι μόνο, φαίνεται από τη μετάφρασή του σε διάφορες γλώσσες όπως και οι πολλές του εκδόσεις. Στα ελληνικά γνώρισε καμιά 15αριά από το 1981.

Τα κύρια κεφάλαια του βιβλίου ασχολούνται με τα εξής:

  1. Προετοιμασία για την Μεγάλη Σαρακοστή.
  2. Η λατρεία κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή.
  3. Η λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.
  4. Το ταξίδι της Μεγάλης Σαρακοστής.
  5. Η Μεγάλη Σαρακοστή στη ζωή μας.

Ως συμπλήρωμα έχει το: "Τα άγια τοις αγίοις" - Μερικές σκέψεις για τη Θεία Μετάληψη.

 

Subscribe to Email