Γέρων Χατζηφλουρέντζος

 Η ανάδειξη αγίων ανθρώπων, που ζουν στις μέρες μας, γίνεται ευλογία, καθώς βεβαιώνεται η συνέχεια της παράδοσης της εκκλησίας ως «εκκολαπτήριο αγιότητας». Δεν είναι, δηλαδή, προνόμιο άλλων εποχών η ύπαρξη αγίων αλλά κάθε εποχής.

Άλλοι απ’ αυτούς αγιοκατατάχτηκαν από συνόδους κι άλλοι όχι. Αυτό δεν έχει τόση σημασία, αφού οι άγνωστοι στους πολλούς είναι περισσότεροι από όσους γνωρίζουμε. Όμως, χρειάζεται να προβάλλονται για ενίσχυσή μας και, όσον το δυνατό, μίμησή τους.

Ένας τέτοιος άγνωστος στους πολλούς, γέννημα της αγιοτόκου Κύπρου, που άρχισε να γνωστοποιείται, είναι και ο όσιος Χατζηφλουρέντζος από την κατεχόμενη Μηλιά Αμμοχώστου.

Η κ. Γιώτα Παρασκευά - Χατζηκώστα, Φιλόλογος, διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, με γλαφυρό λογοτεχνικό τρόπο, γράφει για τον «ποδηλάτη του Θεού» που ζούσε και κήρυττε την μετάνοια ανά το παγκύπριο. Έγγαμος, με πέντε αγόρια και μία κόρη, ζούσε ασκητικά, με πολλή προσευχή και δάκρυα. Γι’ αυτό και τον χαρίτωσε ο Θεός, ώστε να μιλήσει και για τα επερχόμενα δεινά του 1974.

Ο πρόλογος από το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τα σχόλια από το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο δίνουν στο βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε, εκκλησιαστική βάση και στον περιγραφόμενο Γέροντα το χαρακτηρισμό του οσίου.

 

Subscribe to Email