Διδαχές του Γέροντα Παναή από τη Λύση

κγ. Έχουμε σώμα και ψυχή. Ξυπνούμε το πρωί, περιποιούμαστε τα δέντρα, τις όρνιθες, προγευματίζουμε, τρώμε μεσημέρι... και της ψυχής ψιχούιν (ψίχουλο) δεν της δίνουμε.

κδ. Μπορεί να σε κλέψουν. Πες «συγχώρεσε τον, φώτισέ τον, βοήθησε τον να ελευθερωθεί και φώτισε και μένα Θεέ μου». Αλλά θέλει καρδιά χριστιανού... Πάρε και την άλλη πλευρά. Είναι εύκολο να είσαι κλέφτης; Δεν κοιμάσαι, δεν ησυχάζεις... Να, μας πήραν τα σπίτια μας οι Τούρκοι. Αν φέρουμε μέσα μας τον Χριστό, ζούμε κι ας μας πιάσαν τα τζιόλια (κουρέλια), τα σίδερα, τις πέτρες. « Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής». Ευτυχής εκείνος που ευχαριστιέται με ότι έχει και με ότι είναι. Εκείνος που ακολουθεί το μέτρο, τη μέση οδό, δεν κάμνει υπερβολές.

κε. Ο Χριστός είναι έτοιμος να μας βοηθήσει σε όλα. Αρκεί να μην προβάλουμε εμπόδια, όπως το φως που το κρύβουμε με τις κουρτίνες. Που είναι ο Θεός; Για να μην φαίνεται, σημαίνει πως κάτι βάλαμε μπροστά. Εισάξαμεν εναντία. Έπαυσεν ο Θεός! Ο Χριστός μας υποσχέθηκε: «Εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας, έως της συντέλειας του αιώνος». Είναι μέσα μας η Βασιλεία του Θεού. Ενώ όταν δεν είναι ο Χριστός, γίνεται χώρος όπου εύκολα ενεργεί ο σατανάς. Όταν όμως γίνει κατοικητήριον του Αγίου πνεύματος!... Με τις παρακλήσεις, τους αγιασμούς και τη θεία Λειτουργία, η καρδιά μας γίνεται «κατ’ οίκον εκκλησία». Νους καθαρός και καρδία καθαρή βλέπει τον Θεό. Άμα ελευθερωθεί η ψυχή από τα πάθη, έρχεται ο Θεός. Δεν έχουμε τις αισθήσεις όλες ανοικτές, γι’ αυτό γίνεται καταχνιά. Όπως στο οδήγημα που έχει καταχνιά και δυσκολεύεται ο οδηγός να δει.

κστ. Όταν κοινωνά ο άνθρωπος έχει τον Χριστό μέσα του όλη την εβδομάδα. Αλλά και μετά τη θεία Κοινωνία χρειάζεται προσοχή, για να μην διώξουμε τον Χριστό.

κζ. Κάποτε θα έλθει η ώρα που θα φύγουμε από τον κόσμο τούτο. «Μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα». Εμείς ζούμε χωρίς έννοια (φροντίδα). Τέτοια ψυχή που έχουμε, ανεκτίμητης αξίας, μπορούμε να ζούμε χωρίς έννοια; Αν την χάσουμε, πρέπει να είμαστε χαμένοι. Όταν δεν προσέξουμε τον εαυτό μας πολλά μπορούν να συμβούν. Χρειάζεται να στέκεται ο νους φύλακας και οι αισθήσεις να μην κουβαλούν στον νουν κακή «τροφή». Αντί να μισήσουμε τον παλαιό μας άνθρωπο, καταδιώκουμε το συνάνθρωπο μας. Τον παλαιό άνθρωπο πρέπει να χωριστούμε.

Από το βιβλίο ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ, έκδοση του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος, Λυθροδόντας - Κύπρος. τηλ. 00357-99607871

Subscribe to Email