Διδαχές του Γέροντα Παναή από τη Λύση

          κη. Άμα βάλουμε στο στομάχι μας πράγματα που βλάπτουν μας έρχεται αναγούλα, πόνος, κάψη. Το ίδιο και στον νου. Γι’ αυτό αισθανόμαστε κούραση. Δεν ασχολείται ο νους με τον Χριστό. Ασχολείται με άλλα. Είναι απρόσεκτος. Μπορεί ο οδηγός να οδηγά χωρίς να προσέχει; Ν’ αγαπήσουμε τον Χριστό, όπως ένα πλάσμα που χαιρόμαστε ν’ ακούμε ακόμα και το όνομα του. Να προσευχόμαστε ̇ «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με». Ν’ αγαπήσουμε τον Θεό και να μη θέλουμε να φεύγει από κοντά μας. Ο νους πρέπει να είναι σ’ επιφυλακή, όπως τον στρατιώτη που στέκεται ψηλά στο φυλάκιο, και να παρακολουθεί αν έρχεται ο διάβολος. Θα τον καταλάβει , γιατί τον οσμίζεται από την άσχημη μυρωδιά του.

          κθ. Να παρακαλούμε τον Θεό να στέλλει ποιμένες άξιους, καλούς οικονόμους. «Δεύτε λάβετε φως...». Πόσα κεριά ανάβουν! Τρέχουν οι άνθρωποι να πάρουν το φως! Παίρνουν , μα δεν λιγοστεύει.

          λ. Πολλές φορές σε δυναμώνει ο εναντίος να ξοδέψεις τις σφαίρες σου για να μην έχεις όταν χρειάζονται. Κι έχει περιπτώσεις που χρειάζεσαι μα δεν μπορείς να ρίξεις. Ο εναντίος αν δει πως δεν καταφέρνει να μας εμποδίσει, τανά ( βοηθά) μας. Τα φέρνει ευνοϊκά και στην ελεημοσύνη και στη νηστεία. Δηλαδή έρχεσαι εσύ να αναμετρηθείς με τους μοναχούς που έχουν δύναμη και αντοχή. Δεν τα καταφέρνεις όμως, μένεις μεσοδότζι (στη μέση του δρόμου)... Τρώγε όχι για ηδονή, αλλά για να δυναμώσεις. Μήπως τα χάπια που δίνουν οι γιατροί δεν είναι για τόνωση;

          λα. Η ελεημοσύνη να γίνεται «μη εκ λύπης ή εξ ανάγκης». «Και ει τινος εσυκοφάντησα, αποδίδωμι τετραπλούν». Όσα προαιρείσαι. Χρειάζεσαι διάκριση στην ελεημοσύνη. Το θέμα δεν είναι μόνο να πάει κάποιος, αλλά και να επιστρέψει. Να σκεφτεί «έχω δύναμη»;Μου λεν «πετάχτου τούτο το χαντάκι». Μα, αφού δεν μπορώ.

          λβ. Αν δούμε κάτι καλό, μας αρέσει. Πόσο μάλλον να το κάνουμε εμείς. Ο σκοπός του ερχομού μας στη γη είναι να κερδίσουμε τον Παράδεισο. Καλούς χριστιανούς δεν θα’ χει στην κόλαση. Ενώ ένας καλός άνθρωπος μπορεί να’ ναι στην κόλαση, διότι έφυγε ανεξομολόγητος με τις αμαρτίες του.

          λγ. Η πνευματική ζωη θέλει αγώνα, ταπείνωση, υποταγή. Χλιαρός όχι. Ή ψυχρός ή ζεστός. Τούτοι διορθώνονται. Ο χλιαρός μένει αδιόρθωτος.

Από το βιβλίο ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ, έκδοση του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος, Λυθροδόντας - Κύπρος. τηλ. 00357-99607871

Subscribe to Email