† Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη

Κυριακή σήμερα και μνήμη της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, δηλαδή διπλό Πάσχα. Γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού μας, όπως και κάθε Κυριακή, και γιορτάζομε σήμερα και την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το άγιο Ευαγγέλιο είναι της Θείας Λειτουργίας της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, και μάς μεταφέρει στην πορεία του Χριστού προς τα Ιεροσόλυμα. Στο δρόμο έκαμε μικρή παράκαμψη ο Κύριος και μπήκε σ’ ένα χωριό, στη Βηθανία. Και μία γυναίκα, που ελέγετο Μάρθα, Τον υποδέχθηκε στο σπίτι της. Τιμή και χαρά να υποδεχόμεθα τον Κύριο στην ψυχή μας και στη ζωή μας. Άπειρη τιμή και χαρά που υποδέχθηκε η Παναγία τον φιλάνθρωπο Λόγο, που ενανθρώπησε, και Τον έφερε στον κόσμο Εκείνη διά Πνεύματος Αγίου.

Ο Χριστός μας, καθώς μπήκε στο σπίτι, κι ήταν και κόσμος φυσικά, άρχισε να μιλάει, να μεταδίδει τις ουράνιες αλήθειες και τη σωτηρία. Η Μάρθα είχε μια αδελφή που την έλεγαν Μαρία. Εκείνη πήγε και κάθισε στα πόδια του Χριστού και άκουγε με ενδιαφέρον και αφοσίωση τη θεϊκή Του διδασκαλία. Η Μάρθα, όμως, ασχολιόταν με τα οικιακά, με την ετοιμασία του φαγητού και τα υπόλοιπα της φιλοξενίας. Και σε κάποια στιγμή κουράστηκε και ζαλίστηκε, και πάει κοντά στο Χριστό και Του λέγει: «Η αδελφή μου με άφησε μόνη μου, να διακονώ και να προετοιμάζω. Σε παρακαλώ, πες της να με βοηθήσει».

Κι ο Κύριος, τότε, τη φώναξε με το όνομά της δυό φορές, και της είπε πως «ζαλίζεσαι και κουράζεσαι με πολλά. Ένα φαγητό φτάνει. Και το σπουδαιότερο φαγητό είναι η θεϊκή μου διδασκαλία και η σωτηρία. Η Μαρία διάλεξε την καλή μερίδα. Διάλεξε τη λατρεία μου και τη διδασκαλία μου, διάλεξε Εμένα, και αυτό θα της χαρίσει την αιώνια ζωή, και δεν θα της αφαιρεθεί ποτέ».

Είναι αλήθεια, αδελφοί, πως τα φαγητά και τα υπόλοιπα, όλα εδώ θα μείνουν. Χρειάζονται, αλλά δεν πρέπει να προσηλωνόμεθα σ’ αυτά κυρίως και κατεξοχήν, αλλά στο Χριστό και στη λατρεία Του. Χρειάζονται και οι αγαθοεργίες, αλλά χρειάζεται και η λατρεία και η αγάπη στο Χριστό μας, κυρίως αυτή.

Και στη συνέχεια το Ευαγγέλιο μάς μεταφέρει σ’ ένα άλλο σκηνικό. Ο Χριστός μιλούσε στα πλήθη και τα εσαγήνευε. Είχε κατατροπώσει τους Γραμματείς και Φαρισαίους, που Τον φθονούσαν και Του έστηναν ενέδρες. Και τότε μια γυναίκα απ’ το λαό ύψωσε φωνή και είπε στο Χριστό μας: «Ευτυχισμένη η κοιλία που σε βάσταξε και οι μαστοί που σε θήλασαν». Δηλαδή: «Ευτυχισμένη εκείνη η γυναίκα  που σε γέννησε και σε ανέθρεψε».

Την Κοίμηση της Παναγίας εορτάζουμε σήμερα, αδελφοί, και τη Μετάστασή Της στους ουρανούς. Η Παναγία είναι η ευτυχέστερη από όλους, και προσφέρει και σε μας το Χριστό, την ευτυχία και τη χαρά.

Και στη συνέχεια είπε ο Χριστός μας πως «αλήθεια, είναι μακαρία η κοιλία που με βάστασε και οι μαστοί που με θήλασαν, αλλά είναι και μακάριοι εκείνοι οι οποίοι ακούνε το λόγο του Θεού και τον πραγματοποιούν». Και η Παναγία μας άκουσε το λόγο του Θεού, συνέλαβε διά Πνεύματος Αγίου τον Λόγο του Θεού, και μάς έφερε στον κόσμο τη σωτηρία. Και η δική μας ψυχή συλλαμβάνει το θείο λόγο με τη χάρη της Θεοτόκου, και γεννάται και στη δική μας ψυχή και ζωή ο Φιλάνθρωπος Χριστός. Αυτό είναι το σπουδαιότερο και το μεγαλύτερο.

Γιορτάζουμε σήμερα την Παναγιά, κι ας ευλογεί την πατρίδα μας, ας ευλογεί την οικουμένη, ας ευλογεί τις ψυχές μας, κι ας φυλάττει από κάθε κακό, κι ας είναι πάντα κοντά μας.

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες όλους.

Πηγή: † Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, Το Κήρυγμα της Κυριακής, τόμος: Γ΄, Ακίνητες εορτές και μνήμες αγίων που συμπίπτουν Κυριακή, εκδ. Ακτή, Λευκωσία 2009, σελ. 136-139.

Subscribe to Email