Ο ξεχασμένος ήρωας της Κύπρου που εξάλειψε την ελονοσία από το νησί

Τον χαρακτήρισαν ως τον «Μεγάλο Απελευθερωτή». Το όνομά του ήταν Mehmet Aziz και βρίσκεται πίσω από ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Κύπρου τον περασμένο αιώνα, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Ο Mehmet Aziz ήταν ένας Τουρκοκύπριος αξιωματούχος Υγείας που κατάφερε να κάνει την Κύπρο την πρώτη χώρα που εξάλειψε πλήρως την ελονοσία. Είχε μαθητεύσει στον βραβευμένο με Νόμπελ ειδικό για την ελονοσία, Sir Ronald Ross, ο οποίος είχε βρει τον τύπο κουνουπιού που μεταδίδει την ασθένεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι το 1936 η Κύπρος ήταν γνωστή ως μία από τις χώρες με τα περισσότερα περιστατικά ελονοσίας στον κόσμο, με περίπου 18.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο. 

Η ασθένεια κτυπούσε πιο έντονα τα παιδιά. Ένας ηλικιωμένος άντρας, ενθυμούμενος την παιδική του ηλικία, εξήγησε στο BBC ότι «πάρα πολλοί νέοι δεν τα κατάφεραν τότε, ενώ άλλοι δεν μπορούσαν να δουλέψουν μετά την νόσο».

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Aziz, υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής επιθεωρητής υγείας, εξασφάλισε μια επιχορήγηση για την εξάλειψη του κουνουπιού από την Κύπρο.

Σχεδίασε την εκστρατεία του πάνω σε στρατιωτικές γραμμές, χωρίζοντας ολόκληρο το νησί σε 500 πλέγματα, καθένα από τα οποία θα μπορούσε να καλυφθεί από έναν άνδρα για 12 ημέρες.

Η ομάδα του δούλεψε συστηματικά μέσω του σχεδίου πλέγματος, καλύπτοντας κάθε σπιθαμή γης, ψεκάζοντας όλες τις πηγές στάσιμου νερού (συμπεριλαμβανομένων των πηγαδιών) με το DDT (Διχλωροδιφαινυλτριχλωροαιθάνιο). Η ομάδα του Aziz έριχνε μια λεπτή στρώση πετρελαίου σε επιφάνειες νερού για να αποτρέψει την εκκόλαψη των προνυμφών κουνουπιών. Κάθε δεξαμενή και ρεύμα ψεκάστηκε με εντομοκτόνο. Οι άντρες του μπήκαν σε έλη και κατέβηκαν σε σπηλιές με σχοινιά. Οι περιοχές που ψεκάζονταν ελέγχονταν εβδομαδιαίως για ενδείξεις προνυμφών κουνουπιών και, εάν ήταν απαραίτητο, ψεκάζονταν ξανά.

Χρειάστηκαν πάνω από τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί η εκστρατεία. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 1950, η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα χωρίς ελονοσία στον κόσμο.

Πηγή: https://www.sigmalive.com/

Subscribe to Email