Παναγιώτη Καπαρή

Ο πολιτισμός αποτελεί σκαλοπάτι για τον παράδεισο, αλλά και καταβόθρα για την κόλαση. Ο μέγας ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογέφσκυ έλεγε ότι χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται και χωρίς συνείδηση, θεριεύει ο διάβολος στα βασίλεια του πολιτισμού. Εξάλλου η ταμπέλα του πολιτισμού, αποτελεί ίσως την καλύτερη κουρτίνα, πίσω από την οποία ικανοποιούνται ανομολόγητα πάθη και εξανδραποδίζονται καθημερινώς ευαίσθητες και πλανεμένες ψυχές.

Τα αποτέλεσμα των αρρωστημένων ψυχών, μεταφέρονται σε αρρωστημένες θεατρικές, κινηματογραφικές, ακόμη και τηλεοπτικές παραγωγές, οι οποίες οδηγούν σε τάρταρα ψυχολογικών αστοχιών και αδιεξόδων, όχι μόνο τους πρωταγωνιστές αλλά και τους θεατές.

Ο αληθινός πολιτισμός  ωθεί και οδηγεί σε ανώτερες πνευματικές σφαίρες, όπως αυτές και αν κατονομάζονται. Πιο απλά, πολιτισμός είναι όταν αγγίζουν και χαίρονται οι ψυχές, ότι μοιράζεται η χαρά και ο πόνος, όταν λυτρώνεται ο άνθρωπος από την αέναο φόβο του θανάτου, όταν κατορθώνει ο άνθρωπος, να βιώνει μικρές θεϊκές, παραδείσιες, στιγμές χαράς.

Πηγή: http://kaparispan.blogspot.com/2021/02/blog-post_22.html

Subscribe to Email