Παναγιώτη Καπαρή

Έρχεται η εποχή, όπου θα σκέφτονται οι μηχανές για εμάς, χωρίς εμάς. Τόσο απλό είναι το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τόσο φοβητσιάρικο. Κύπριος επιστήμονας, πραγματικά ισχυρότατο μυαλό, ο οποίος συνεχίζει τις μετά… μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ελβετία, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, διαβεβαίωνε ότι το ανθρώπινο μυαλό, θα είναι πάντα πιο ισχυρό από όλες τις μηχανές του κόσμου. Ο άνθρωπος, έλεγε, διαθέτει πολλές μορφές νοημοσύνης, όπως η συναισθηματική, κάτι το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να φθάσει μια «λογική» μηχανή. Ωστόσο ο φόβος ο οποίος φέρνει κόλαση, πάντα θα προκαλεί τρόμο στο ενδεχόμενο ενός μοιραίου ατυχήματος. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, ένα λάθος, μπορεί να καταστεί και ένα τυχαίο τέλος για όλη την ανθρωπότητα. Η κουβέντα με τον σπουδαίο επιστήμονα ήταν και ενθουσιαστική, αλλά και καταθλιπτική. Έλεγε για τις έξυπνες πόλεις, χωρίς τροχαία συμφόρηση, για τα έξυπνα αυτοκίνητα τα οποία δεν θα συγκρούονται, για τα έξυπνα σπίτια τα οποία θα ακολουθούν τις συνήθειες των ενοίκων, για την έξυπνη ιατρική η οποία θα παρακολουθεί για όλη την ζωή τον άνθρωπο και θα θεραπεύει αμέσως όλες τις ασθένειες, για την εξαφάνιση των εγκλημάτων και για ένα σωρό άλλες ευφάνταστες επινοήσεις, οι οποίες ακόμη δεν έφθασαν στους κοινούς θνητούς.

Άνθρωπος της Εκκλησίας, επικαλείτο την ρήση του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη, ο οποίος έλεγε ότι ο άνθρωπος γνωρίζει μόνο το 4% του επιστητού και η επιστήμη θα φθάσει στο σημείο να αντιλαμβάνεται με επιστημονικό τρόπο ακόμη και την έννοια του θαύματος. Άλλος επιστήμονας επέμενε ότι ο κόσμος έχει την δυνατότητα να αναγεννιέται ακόμη και από τις στάχτες του και επικαλείτο θεωρίες για τα Σόδομα και τα Γόμορρα, τα οποία δεν ήταν τίποτα άλλο από μια πυρηνική καταστροφή και τον Κατακλυσμό του Νώε, ο οποίος δεν ήταν τίποτε άλλο από το λιώσιμο των πάγων, σε μια άλλη εποχή κλιματικής αλλαγής ή περιβαλλοντικού βιασμού της φύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα γεγονότα καταγράφονται σε κείμενα και θρύλους πολλών λαών της Μέσης Ανατολής.

Τώρα αν στο τέλος της ημέρας, ο άνθρωπος θα απελευθερωθεί και θα είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος ή αν θα υποδουλωθεί σε ένα αόρατο σύστημα και θα αναζητά το νόημα της ζωής σε μεταφυσικές διαστάσεις, είναι ένα άλλο δύσκολο ζήτημα, το οποίο φαίνεται, ότι σύντομα θα καταστεί παγκόσμια πραγματικότητα.

Subscribe to Email